Radiofontänen

Radiofontänen


Id-kontrollerna och symboliken

January 07, 2016

Årets första Radiofontän är här! I sagans värld får prinsar och prinsessor ofta fly sitt land från onda farbröder, monster och allehanda skurkar. Ett nytt år ger nya förhoppningar och vi inleder 2016 med att diskutera något vi trodde hörde dåtiden till - obligatoriska id-kontroller vid gränsen mellan Danmark och Sverige. Mycket skrivs just nu om hur jobbigt detta är för pendlare och näringsliv, men vad händer egentligen med de människor som faktiskt berörs på ett liv-eller-död-plan? Vart tar man vägen när man flyr hals över huvud från sitt sönderbombade hem, och inte lyckas få med sig id-handlingar? Vi tog tåget över till Kastrup för att känna resenärer och kontrollanter på pulsen.

Har vårt samhälle blivit hårdare och mer individualiserat? Många tror det och ser sociala medier och internet som kanaler för detta. Sköt dig själv och skit i andra! Är det verkligen så vi vill ha det?

Vi har varit inne på det förr, och med tanke på omvärldsperspektivet just nu är frågan lika aktuell som någonsin: när blir man egentligen vuxen? Att ta ansvar för sina egna handlingar är ett tecken, men när man gör det kanske man inkluderar ett ansvar för andra människor? Tänk om att vara vuxen inför sitt eget missbruk sitter ihop med att ta ansvar för människor på flykt? Radiofontänen ser världen i ett sandkorn.

Bokrecensioner, Nina Persson och knastrande sladdar - Radiofontänen är tillbaka med en någorlunda vardaglig radioshow!