Radiofontänen

Radiofontänen


KOALA BAR och Schyman om fattigdomen

May 26, 2015

I torsdagens program gästades vi av duon Koala Bar, bestående av Axel Ploman och Jonatan Duregård. Parallellt med att spela låtar vill de nå ut till unga (högstadie -och gymnasieelever) och prata om psykisk ohälsa, i ett sätt att bryta stigman. Båda har egen erfarenhet - Jonatan som anhörig och Axel som i tolvårsåldern drabbades av tvångssyndrom (OCD). Axel berättar i programmet hur det kändes att som barn leva med hotfulla tankar och ensamhetskänslor och om hur han sedan, efter flera år i en balanserad vardag, fick ett "återfall" hösten 2013.
Förutom det öppenhjärtiga samtalet med Koala Bar bjöd de även på två låtar i akustisk form. Bland annat sin första singel "Sorgenfri".

Vidare pratar vi om psykisk ohälsa och fattigdom. Ofta genererar de varandra och skapar en slags ond spiral. Alain Topor, psykolog och docent på institutionen av socialt arbete på Stockholms universitet, har i en studie gett personer med psykisk ohälsa 500 kronor (utan redovisningskrav) i månaden under en viss tid. Utslaget blev över förväntan positivt!
Men fattigdom är ju mer än pengar, man kan ju även vara själsligt fattig, eller fattig på vänner. Hör vad vår publik svarar på frågan "Vad är fattigdom för dig?".
Den frågan tog vi även med oss ut på Malmös gator där vi bland annat stötte på Gudrun Schyman och fick ta del av hennes tankar kring fattigdom..